PRAKTINEN OPPIMINEN etänä liikennealalla

PraLe-hankkeessa kehitetyt interaktiiviset materiaalit on tarkoitettu tukemaan käytännön oppimisen toteuttamista silloin, kun tällaisten tehtävien suorittaminen käytännössä on mahdotonta tai vaikeaa (esim. käyttöön otettujen pandemiarajoitusten vuoksi).

Kehitettyjen materiaalien tarkoituksena ei ole poistaa tai korvata kouluttajaa, vaan ainoastaan mahdollistaa oppituntien pitäminen lähellä todellista ympäristöä. Keskeistä on, että koulutukseen osallistujat voivat olla vuorovaikutuksessa kouluttajan ja muiden osallistujien kanssa virtuaalisessa luokkahuoneessa. Testejä varten on laadittu kohtauksia ja vuorovaikutteista materiaalia, jotka mahdollistavat osallistumisen Multiuser Telepresence -periaatteeseen perustuvaan opetukseen.

MITEN ALOITETAAN

Vaihe 1

Avaa tämä sivu laitteella, jota aiot käyttää koulutukseen osallistumiseen. Avaa se mieluiten VR-laitteesi verkkoselaimella (täysi toiminnallisuus). Voit kuitenkin käyttää myös mobiililaitetta (täysi toiminnallisuus ja kosketusnäytöille suunniteltu käyttöliittymä) tai tietokonetta (passiivinen osallistuminen).

Vaihe 2

Avaa esimerkkikoulutusmateriaalit klikkaamalla "OPEN SCENE". Valitse sama kohtaus, jonka kouluttajasi on valinnut, tavataksesi hänet.

Vaihe 3

Valitse AR- (mieluiten) tai VR-tila napsauttamalla näytön vasemmassa alakulmassa olevaa vaihtoehtoa.

Vaihe 4

Kun useampi kuin yksi henkilö osallistuu samaan kohtaukseen, järjestelmä esittää automaattisesti heidän avatarinsa virtuaalisessa luokkahuoneessa.

NAVIGOINTI KOHTAUKSESSA

Liikkuminen

You can move around the scene by:
- walking - just walk in your headset in your physical space
- teleportation - use left manipulator's joystick to change position
- moving your avatar - touch your screen (mobile device) or use arrow key and mouse (PC computer).   

Esineen siirtäminen (VR-lasit)

Tartu esineeseen osoittamalla oikealla kädelläsi ja painamalla esineen laukaisupainiketta.

Liikkuva esine (mobiililaite)

Osoita näytön keskellä olevalla osoittimella esinettä ja paina sitä napataksesi esineen, paina uudelleen pudottaaksesi esineen.

JOHDANTO

INTRODUCTION - Johdantokohtaus (esimerkkikokoonpano, jossa käyttäjille esitellään liikkumista ja vuorovaikutusmenetelmiä).

Lisäkuvaus:

MITEN KOHTAUKSEN KANSSA VOI OLLA VUOROVAIKUTUKSESSA. Ratkaisun nykyisessä versiossa kaikilla on täysi pääsy näyttämölle syötettyään verkkosivuston osoitteen https://xr.komag.eu/prale_start_suo.html.

Oppitunnilla on kolme osallistumismuotoa:

- passiivinen - ratkaisu vanhemmille laitteille; voimme tarkkailla oppitunnin kulkua ilman vuorovaikutusmahdollisuutta,

- aktiivisesti mobiililaitteella - älypuhelimissa ja tableteissa, jotka on varustettu syvyysanturilla; kun olet valinnut AR-tilan, voit liikkua vapaasti näyttämöllä, nappaamme esineitä asettamalla osoittimen objektin päälle ja koskettamalla sitä, liikutamme objektia tarkoituksenmukaisesti liikuttamalla näyttöä, seuraavalla kosketuksella jätämme objektin tiettyyn paikkaan,

- täysi VR-vuorovaikutus - kun olemme avanneet sivun missä tahansa VR-järjestelmässä ja siirtyneet AR- (ympäristönäkymä) tai VR-tilaan, voimme liikuttaa esineitä vapaasti manipulaattoreiden avulla.

Esimerkki 1 (3D-MALLI)

Esimerkki 1 - Kuorma-auton moottoritilaan tutustuminen (3D-malli, joka perustuu todelliseen kohteeseen) - Interaktiivinen telepresenssi VR:ssä;

Laitteisto: VR-kuulokkeet


Lisäkuvaus:

Tämän oppitunnin tarkoituksena on tutustua kuorma-auton moottoritilaan. Opettaja johdattaa ryhmän toiminnan aiheeseen ja keskustelee moottorin osista. Osallistujat voivat liikkua vapaasti paikassa ja tutustua sen sisältöön. Tiilien muodossa olevien elementtien ja kuvausten avulla he voivat osoittaa ja nimetä yksittäisten osien sijainnin. Tämä harjoitus voidaan suorittaa joko opetus- tai testitilassa. Testitilassa oppija sijoittaa kuvauksin varustetut palikat oikeille paikoille, minkä jälkeen opettaja tarkistaa tehtävien oikeellisuuden. Tässä kohtauksessa vain valittuja elementtejä voidaan siirtää. Teksturoidun mallin mittakaava vastaa todellista asiaa, jotta voidaan esittää oikean kohteen kanssa työskenneltäessä kuljettavat etäisyydet. Tämä kohtaus on järjestetty hiekkalaatikoksi, jossa ei ole tilallisia rajoituksia, törmäyksiä, animaatioita tai muita pysyvästi määriteltyjä suhteita - opettajan tehtävänä on määrittää vuorovaikutussäännöt ja se, miten 3D-mallia käytetään - kuten todellisessa maailmassa.

Esimerkki 2 (360 panoraamakuvaa)

Esimerkki 2 - Yleiskatsaus kuorma-auton ohjaamon sisätiloihin (360-kuva) - Interaktiivinen etäläsnäolo VR:ssä;

Laitteisto: VR-kuulokkeet; älypuhelin/tabletti (liikkuminen, ei vuorovaikutusta); tietokone/kannettava tietokone (liikkuminen, ei vuorovaikutusta).


Lisäkuvaus:

Kouluttaja, joka on varustettu mittarilla, voi keskustella tyypillisistä kuorma-autovarusteista, ja ryhmä voi osallistua aktiivisesti esitykseen. Lisäksi on mahdollista esittää kysymyksiä ja osoittaa elementtejä, jotka vaativat selvennystä koulutukseen osallistuvilta. (Tässä kohtauksessa virtuaalisella laserosoittimella voi osoittaa parhaillaan käsiteltävät elementit).

Esimerkki 2 (360 panoraamakuvaa)
Autonäkymä

Example 3 (360 Panoramas)
Maneuvering area

Esimerkki 4 (360 panoraamakuvaa)
Liukukilpi ajo-opetusta varten

VR-KOHTAUKSEN NOLLAAMINEN

Kohtauksen tilan palauttamiseksi jokaisen istunnon osallistujan on suljettava selaimessa avoinna oleva kohtaus (sulje selaimessa aiemmin avattu välilehti).

JOS KOHTAUS EI TOIMI KUNNOLLA...

...päivitä sivu F5-näppäimellä tai lataa sivu uudelleen mobiililaitteellasi.

Video 360

360-video ei. 1

Kuorma-auton tarkastus ennen ajoa;
Laitteisto: tietokone/kannettava tietokone, tabletti, älypuhelin, VR-kuulokkeet.

360-video ei. 2

Puolustava ajo (Eco-ajo) kuorma-autolla;
Hadware: tietokone/kannettava tietokone, tabletti, älypuhelin, VR-kuulokkeet.

Interaktiiviset 360-panoraamat

Esimerkki 1

Vuorovaikutteinen 360-panoraama ajoneuvon käytöstä ja tarkastuksesta. Hadware: tietokone, mobiililaitteet (puhelin, tabletti jne.)

Esimerkki 2

Testaa interaktiivinen 360-panoraama ajoneuvon toiminnasta ja tarkastuksesta. Laitteisto: tietokone, mobiililaitteet (puhelin, tabletti jne.)

LISÄMATERIAALIT

Esimerkki 1 - Miten käyttäytyä onnettomuustilanteessa (fotogrammetriaan perustuva 3D-malli) - Interaktiivinen telepresentaatio VR:ssä;

Laitteisto: VR-kuulokkeet; älypuhelin/tabletti (liikkuminen, ilman vuorovaikutusta);

Lisäkuvaus:

AUTO-ONNETTOMUUSPAIKAN TURVAAMINEN. Opettaja pitää oppitunnit hypoteettisen auto-onnettomuuden tapahtumapaikalla. Oppitunnin ensimmäisessä osassa oppilaat tutustuvat onnettomuuden seurauksiin. Sen jälkeen keskustellaan yksittäisistä toimista, jotka on toteutettava onnettomuuspaikan asianmukaiseksi turvaamiseksi. Oppitunnin toisessa osassa valittu oppilas yrittää luoda uudelleen oikean toimintajärjestyksen opettajan aiempien ohjeiden perusteella. (Tässä kohtauksessa käytämme tilaisuutta siirtyä harjoittelijoiden kanssa paikkaan, josta todellisuudessa voi joutua vain hätätilanteeseen. VR-tekniikan ansiosta on mahdollista keskustella tapahtumasta tavalla, jota on mahdotonta luoda uudelleen todellisuudessa).

LISÄMATERIAALIT

Esimerkki 2 - Kokoonpano-/purkamiskoulutus - Interaktiivinen telepresenssi VR:ssä; laitteisto: VR-kuulokkeet;

Lisäkuvaus:

Kyky koota ja purkaa ajoneuvon valittuja osia on tärkeä osa ajoneuvon käyttöä. Valmistajat sallivat ajoneuvon valittujen osien vaihtamisen huoltopalvelun ulkopuolella (esim. hehkulamput tai tuulilasinpyyhkimet). Paikalla on mahdollista purkaa ja koota kohde vapaasti ohjaajan valvonnassa. Kohtauksessa esineet eivät törmää toisiinsa, osia voi purkaa vapaasti. Kouluttajan tehtävänä on näyttää, miten tietty elementti kootaan oikein. Tämän jälkeen oppilaat voivat opettajan valvonnassa kopioida esitetyn järjestyksen/menettelyn.

Projekt Practical Learning at Remote in the Transport Sector (PraLe) testuje nowe praktyczne metody nauczania i uczenia się dla zawodu transportowca. Testy wykorzystają potencjał technologii cyfrowych w innowacyjny sposób, aby umożliwić naukę na odległość i online.
Copyright © 2023

PraLe ma na celu stworzenie opłacalnego, przyjaznego dla środowiska modelu dostarczania edukacji i szkoleń, który zwiększa efektywność edukacji i uczenia się oraz umożliwia zdalne ćwiczenie praktycznych umiejętności, poprawiając w ten sposób dostęp do edukacji i kwalifikacji dla wszystkich.

Więcej informacji na temat projektu i innych opracowanych wyników można znaleźć tutaj: https://prale.eu/